Samen|Ontmoeten|Doen|Ontwikkelen

Friend4friend matcht jonge statushouders (16-27) met jonge Nederlanders (16-27). De duo’s (of meertallen) trekken een halfjaar lang, gemiddeld 4 uur per week, intensief met elkaar op. Gedurende deze periode hebben de duo’s wekelijks onderling contact. Ze doen samen leuke activiteiten, taaloefeningen, helpen elkaar bij het maken van een cv en verdiepen zich in elkaars leefwereld. Daarnaast doen ze samen vrijwilligerswerk of werken ze aan een eigen idee. Het geeft aan alle jongeren de kans hun netwerk te vergroten met personen buiten hun eigen netwerk, iets te doen voor een ander of de samenleving, hun talenten te ontdekken en keuzes te maken voor de toekomst.

Friend4friend jongerenreis: Hoe werkt het? 
Jongeren kunnen zich aanmelden bij friend4friend via de website www.friend4friend.nl of door het sturen van een WhatsApp bericht naar de friend4friend-coördinator. Deze maakt daarna een afspraak met de jongere voor een intakegesprek. De jongeren worden gematcht op basis van hun wensen, voorkeuren en leerbehoefte. De afspraak die met de jongeren wordt gemaakt, is dat ze wekelijks iets met elkaar ondernemen.

Nadat het duo enkele weken de tijd heeft gehad om elkaar te leren kennen, wordt er gezocht naar passend vrijwilligerswerk. Jongeren zoeken zelf een vrijwilligersplek. Waar nodig helpt friend4friend. Daarna wordt het duo gematcht met de vrijwilligersplek en vanaf dat moment gaan ze ook vrijwilligerswerk doen. Halverwege de jongerenreis biedt friend4friend aan iedere jongere de mogelijkheid om in contact te komen met een persoon of organisatie van hun dromen.

Inclusief MDT-Certificaat
Na 6 maanden wordt de friend4friend jongerenreis afgesloten met een eindgesprek en een feestelijke bijeenkomst en krijgen de jongeren het MDT-Certificaat uitgereikt. Dit certificaat kunnen ze toevoegen aan hun cv. Na afloop worden de deelnemers uitgenodigd om betrokken te blijven bij friend4friend in de friend4friend community. Hiermee komt de friend4friend jongerenreis teneinde.

Onderzoek 'Vrienden maken buiten je eigen bubbel'
Evaluatie proeftuin friend4friend: opbrengsten voor de deelnemers en werkzame elementen voor de organisatie. 

Wat jongeren die deelgenomen hebben aan friend4friend in Amstelveen/Aalsmeer en in de gemeente Haarlemmermeer zelf vinden van friend4friend, kunt u lezen in het onderzoeksverslag Vrienden maken buiten je eigen bubbel. Een onderzoek uitgevoerd door Anita Roodenburg, onder verantwoordelijkheid van Lilian Linders, lector van het Lectoraat Empowerment en Professionalisering van de Hogeschool InHolland. Tijdens het onderzoek stond de volgende onderzoeksvraag centraal: 

Welke meerwaarde heeft friend4friend als proeftuin maatschappelijke diensttijd voor jongeren en wat zijn de werkzame elementen vanuit de organisatie die daaraan bijdragen? 

Voor het onderzoek is deze onderzoeksvraag opgedeeld in twee deelvragen: 

  1. Welke benaderings- en begeleidingswijzen van deelnemers voor friend4friend zijn succesvol?
  2. Hoe ervaren jongeren de deelname aan het project friend4friend?

De organisatie
Friend4friend is een project van de Oecumenische Stichting voor Maatschappelijk Activeringswerk in Noord-Holland. Friend4friend is een project in het kader van het landelijk Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van ZonMw.

Vanaf 1 december 2020 is friend4friend gestart in Amstelland, gemeente Haarlemmermeer, Alkmaar en omgeving, Hoorn en omgeving, Hilversum en omgeving en gemeente Súdwest-Fryslân en omgeving. Deelnemers uit de rest van Nederland kunnen deelnemen aan friend4friend Nederland.


Meer informatie?
Voor meer informatie over friend4friend kunt u contact opnemen met Kor Berghuis, projectleider friend4friend. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Informatie
voor organisaties.