Stichting Refugee Company is in 2015 opgericht met als missie de kloof op de arbeidsmarkt voor mensen met een vluchtelingenachtergrond te verkleinen en de samenleving inclusiever te maken. We strepen het woord vluchteling door om te benadrukken dat wie naar Nederland vlucht bovenal méns is, en ieder mens heeft recht op een veilig bestaan en geluk.

Zo’n bestaan begint vaak met het vinden van een baan, want werk geeft voldoening en vergroot het gevoel van eigenwaarde. Het bevordert bovendien de integratie in de Nederlandse samenleving. We creëren betaalde en onbetaalde banen en leerwerktrajecten binnen onze drie sociale ondernemingen: A Beautiful Mess Restaurant, A Beautiful Mess Makerspace en de Mondmaskerfabriek. Doel is dat onze mensen uiteindelijk uitstromen naar een leuke betaalde of onbetaalde baan of naar een opleiding.

De stichting faciliteert het zogenoemde Re-Start programma, waarbij mensen met een vluchtelingenachtergrond een leerwerkplek krijgen aangeboden in een van onze sociale ondernemingen. Refugee Company bewaakt de continuïteit en missie van die sociale ondernemingen. Mensen die net in het azc zijn aangekomen, krijgen voorafgaand aan het Re-Start programma een Pre-Start aangeboden. Binnen dat voortraject leren deelnemers de taal, krijgen ze inzicht in de Nederlandse cultuur en doen ze vrijwilligerswerk in de koffiebar, die wordt gerund door A Beautiful Mess Restaurant.

We zijn momenteel actief in Amsterdam, Arnhem en Utrecht.