IN MY BACKYARD (IMBY) is in de zomer van 2017 opgericht, omdat we zagen dat het voor statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – die net nieuw in Amsterdam zijn moeilijk is om met Nederlanders in contact te komen.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor statushouders. Voor iedereen is het een uitdaging om mensen buiten zijn/haar eigen ‘bubbel’ te ontmoeten en echt te leren kennen. Het doel van IMBY is daarom: vluchtelingen die in Amsterdam zijn komen wonen in contact brengen met hun Nederlandse buurtgenoten, zodat nieuwkomers echt onderdeel worden van onze samenleving en hier goed kunnen functioneren, Nederlandse buurtgenoten meer verbinding voelen en de sociale cohesie wordt vergroot. 

IMBY vormt in 13 verschillende buurten in Amsterdam communities: groepen van ‘oude’ en nieuwe buurtbewoners die elkaar ontmoeten. Maandelijks komen de buurtbewoners bij elkaar en tussendoor ondernemen ze een-op-een van alles. Ze doen dit op een manier die aansluit bij iedereens tijd, mogelijkheden en interesses.

We organiseren regelmatig feestjes, talkshows, video-bijeenkomsten (tijdens Corona) of kleine bijeenkomsten die binnen de Corona maatregelen passen.