Wij zijn Samen Hier
Samen Hier is een initiatief van de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice & Peace. Samen Hier is de opvolger van de initiatieven Welkom Hier en Haagse Huiskamer, waarmee de organisatie in de periode 2016 – 2019 de wijdverbreide lokale solidariteit met vluchtelingen onder de inwoners van Nederland stimuleerde en zichtbaar maakte door middel van lokale festivals en netwerkbijeenkomsten.

Samen Hier is een groeiende community van kleine groepen mensen en organisaties die zich in hun stad of dorp samen inzetten voor de mensenrechten, verwelkoming en begeleiding van mensen die vanuit hun thuisland zijn gevlucht. Het landelijke initiatief werkt samen met lokale organisaties, die in de dorpen of steden de uitvoerende krachten zijn. Naast de lokale partners bestaat het netwerk uit inwoners, ambassadeurs en fondsen die een concrete bijdrage willen leveren aan een inclusief en gastvrij Nederland.

Hoe werkt het?
Samen Hier koppelt Welkom Groepen aan een vluchteling in Nederland, of een vluchteling met zijn of haar gezin. Een Welkom Groep is een groep van vijf Nederlanders: vrienden, collega’s of familieleden die een jaar lang een nieuwkomer(sgezin) waar nodig gaat ondersteunen en hun leven voor hen zal openstellen. Een groep van vijf is groot genoeg om een groot netwerk te ontsluiten en klein genoeg om een vertrouwelijke relatie op te bouwen. Vluchtelingen en Welkom Groepen worden op basis van een aantal kenmerken en voorkeuren aan elkaar gekoppeld. 

Samen Hier zorgt tijdens dit jaar voor ondersteuning door middel van trainingen, begeleiding en activiteiten. Samen stellen de gekoppelde groepen concrete doelstellingen op aan het begin van het jaar en gaan aan de slag met praktische zaken, zoals het vinden van een opleiding of een baan, zodat de nieuwkomer in de groep concreet en betekenisvol wordt ondersteund. Ook is er een Cultureel Ambassadeur beschikbaar voor iedere groep; Cultureel Ambassadeurs ondersteunen Welkom Groepen en statushouders om culturele verschillen en taalbarrières te overbruggen.

Community sponsorship
Het programma is de eerste Nederlandse toepassing van community sponsorship, een model waarin groepen inwoners en (lokale) overheden samenwerken om opvang en integratie van vluchtelingen vorm te geven. Community sponsorship brengt de bescherming van vluchtelingen dichter bij lokale gemeenschappen, door hen een actieve rol en verantwoordelijkheid te geven. De betrokkenheid van een groep burgers vergroot de verbinding binnen de gemeenschappen, en zorgt er bovendien voor dat vluchtelingen sneller ‘landen’ en een plek kunnen verwerven.

Hervestigde vluchtelingen
Sinds kort koppelt Samen Hier ook Welkom Groepen aan vluchtelingen die hervestigd worden. Hiermee zorgt het initiatief dat Nederlanders kunnen bijdragen aan het rechtstreeks opvangen van vluchtelingen uit een derde land. De meeste vluchtelingen die vluchten vanuit hun thuisland, vluchten naar een buurland en leven daar vaak in een onveilige omgeving. De meest kwetsbare personen worden zorgvuldig geselecteerd om te worden hervestigd in Europese landen, zoals Nederland. Deze groep kwetsbare vluchtelingen doorloopt geen asielprocedure en woont niet eerst in een asielzoekerscentrum, maar komt direct aan in de gemeente. Bij hervestiging kunnen Welkom Groepen vanaf dag één bijdragen aan alle praktische en sociale zaken die komen kijken bij deze grote overgang. In Rotterdam zijn de eerste Welkom Groepen en hervestigde vluchtelingen gekoppeld, in samenwerking met de gemeente Rotterdam, VluchtelingenWerk en Platform Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen.


Door Samen Hier kunnen Nederlanders concreet bijdragen aan de veilige overkomst, verwelkoming en het opbouwen van een nieuw bestaan van vluchtelingen in Nederland. Wij zijn Samen Hier!

Meer informatie of ook meedoen aan de Samen Hier community?

Kijk op onze website, Facebook, Instagram of LinkedIn of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees hier de blog "Werken aan een Nederlands community sponsorship-model", opgetekend als onderdeel van het project 'Learning Crossroads for Refugee Inclusion'.